Despre noi

duminică, 10 mai 2009

Din nou despre gripa umana cu tulpina noua A (H1N1) de origine porcina

Ø Ce este gripa porcina?

Ø Care este diferenta intre gripa sezoniera, gripa aviara, gripa porcina si gripa pandemica?

Ø Care sunt implicatiile pentru sanatatea umana?

Ø Unde au aparut cazuri la om?

Ø Cum se infecteaza oamenii?

Ø Consumul de carne de porc si produse in carne de porc reprezinta un factor de risc de imbolnavire prin gripa porcina?

Ø Este acest virus contagios?

Ø Care sunt simptomele?

Ø Exista risc de pandemie?

Ø Exista vaccin care sa previna aparitia bolii la om?

Ø Ce medicamente sunt disponibile pentru tratamentul bolii?

Ø Ce masuri de igiena sunt recomandate pentru prevenirea imbolnavirii?

Ø Daca cineva care a calatorit in zonele afectate si se simte rau, ce trebuie sa faca?

Ce este gripa porcina?

Gripa porcina este o afectiune respiratorie acuta a porcilor, cu contagiozitate ridicata, cauzata de unul din numeroasele virusuri gripale de tip A. Morbiditatea tinde sa fie ridicata, iar mortalitatea scazuta (1-4%). Virusul se transmite in randul porcilor prin aerosoli, prin contact direct sau indirect si de la purtatori asimptomatici. Epizootii in randul porcilor pot surveni pe tot parcursul anului, cu incidenta crescuta in perioada de toamna si iarna in zonele temperate. Multe tari vaccineaza de rutina populatiile porcine pentru a preveni boala.

Virusurile gripei porcine apartin de obicei subtipului H1N1, dar exista si alte subtipuri circulante la porci (de ex. H1N2, H3N1, H3N2). Porcii se pot infecta, de asemenea, cu virusurile gripei aviare si cu virusurile gripei sezoniere umane. Initial se credea ca virusul gripei porcine H3N2 a fost introdus in populatia porcina de catre om.

Uneori porcii se pot infecta cu mai mult de un virus la un moment dat, ceea ce permite genelor acestor virusuri sa se combine. Astfel poate rezulta un virus care contine gene de la mai multe surse, numit virus “reasortant”.

Desi virusurile gripe porcine afecteaza de obicei porcii, pot depasi uneori bariera speciei si cauza boala la oameni.

Care este diferenta intre gripa sezoniera, gripa aviara, gripa porcina si gripa pandemica?
Virusurile gripale circula in mod obisnuit in mediul uman si animal. Tulpini diferite pot cauza boala la oameni, pasari si porci.
Gripa sezoniera este cauzata de virusuri gripale care sunt adaptate sa se raspandeasca in populatia umana (gripa umana). Oamenii prezinta imunitate naturala la tulpinile care se afla in circulatie, si aceasta imunitate poate fi crescuta in urma vaccinarii cu vaccin gripal sezonier.
Gripa aviara este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infectia la pasari. In mod similar gripa porcina este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infectia la porci. Toate aceste imbolnaviri prezinta aceleasi simptome la gazdele lor. Uneori, oamenii si animalele pot schimba intre ele tulpini de virus gripal, cum ar fi persoane infectate cu virus gripal aviar sau porcin, in mod uzual dupa contact direct cu animalele bolnave.
Amestecarea virusurilor gripale umane si animale poate duce la dezvoltarea unui virus gripal schimbat care are abilitatea de a infecta si a se transmite in populatia umana. In acest caz, populatia umana poate sa nu aiba deloc imunitate fata de acest virus nou.
Gripa pandemica este definita ca fiind aparitia unui nou virus gripal care se raspandeste cu usurinta in populatia umana. Cand apare acest nou virus, oamenii nu au imunitate naturala pentru a fi protejati impotriva lui. Ca urmare, exista riscul ca aceste virusuri gripale noi sa determine aparitia unei pandemii de gripa daca virusul se transmite cu usurinta de la om la om.

Care sunt implicatiile pentru sanatatea umana?

Izbucniri epidemice si cazuri sporadice umane de gripa porcina au fost raportate ocazional.

In general, simptomele clinice sunt similare cu cele ale gripei sezoniere umane, tabloul clinic putand varia de la infectie asimptomatica la pneumonie severa, soldata cu deces.

Din aceasta cauza, marea majoritate a cazurilor au fost depistate intamplator, in cadrul supravegherii epidemiologice a gripei sezoniere. Adevarata extindere a bolii in randul oamenilor este necunoscuta, deoarece cazurile usoare sau asimptomatice puteau ramane nedepistate.

Unde au aparut cazuri la om?

De la implementarea Regulamentului Sanitar International 2005 (IHR) in 2007, la Organizatia Mondiala a Sanatatii au fost notificate cazuri de gripa porcina provenind din USA si Spania. La ora actúala sunt confirmate cazuri in Mexic, Statele Unite ale Americii, Canada, Spania si Marea Britanie.

Cum se infecteaza oamenii?

La oameni virusul se transmite de obicei de la porci. Totusi, pentru unele cazuri lipseste istoricul de contact cu porci sau deplasarea in arii in care au fost localizati porci.

Transmiterea de la om la om a survenit in cateva situatii, dar a fost limitata la contacti apropiati sau grupuri restranse de oameni.

Este sigur sa mancam carne sau produse din carne de porc?

Da. Nu exista evidente ale transmiterii gripei porcine la om prin consum de carne de porc sau alte produse pe baza de carne de porc, corect prelucrate termic. Virusul gripei porcine este distrus prin preparare la temperatura de 700C.

Este acest virus contagios?
A fost dovedit ca acest virus este contagios si se transmite de la om la om. Totusi, in acest moment, nu este cunoscut cat de usor se raspandeste in populatiile umane.

Care sunt simptomele gripei porcine?
Simptomele infectiei cu gripa porcina la oameni sunt similare cu simptomele gripei sezoniere si includ febra, oboseala, inapetenta, tuse, durere in gat. Unele persoane infectate cu gripa porcina au prezentat stari de voma si diaree.

Care este riscul pandemic?

Majoritatea persoanelor, in special cele care nu au contact cu porci in mod obisnuit, nu au imunitate impotriva virusului gripei porcine, care ar putea preveni infectia. Daca virusul gripei porcine s-ar transmite de la om la om, ar declansa pandemia. Este dificil de prevazut impactul unei pandemii cauzate de acest tip de virus: aceasta depinde de virulenta virusului, existenta imunitatii populatiei, protectia data de anticorpii dezvoltati in urma gripei sezoniere si alti factori ce tin de gazda.

Exista vaccin care sa protejeze impotriva gripei porcine la om?

Nu exista vaccinuri impotriva virusului gripei porcine la om. Nu se cunoaste daca vaccinul impotriva gripei umane sezoniere asigura protectie. Virusurile gripale se modifica foarte repede.

Este important sa se produca vaccine impotriva tulpinilor circulante pentru a asigura protectie maxima persoanelor vaccinate.

Ce medicamente sunt disponibile pentru tratament?

Majoritatea virusurilor gripei porcine sunt sensibile la medicaţia antivirală ca de exemplu inhibitorii de neuraminidază.

Ce masuri de igiena sunt recomandate pentru prevenirea imbolnavirii?

In lipsa unui vaccin impotriva gripei porcine, urmatoarele actiuni pot preveni raspandirea virusului:

· Acoperiti gura si nasul cu o batista atunci cand tusiti sau stranutati si aruncati batista la gunoi dupa utilizare;

· Spalati frecvent mainile cu apa si sapun, in special dupa ce stranutati sau tusiti; solutiile be baza de alcool pentru spalarea mainilor pot fi utile;

· Evitati atingerea ochilor, nasului si gurii deoarece virusul se poate raspandi pe aceasta cale;

· Incercati sa evitati contactul strans cu persoane bolnave;

· Daca va imbolnaviti de gripa, stati acasa si nu mergeti la servici sau scoala, limitand astfel contactul cu alte persoane bolnave

Daca cineva care a fost in zonele afectate din Mexic, SUA si Canada si se simte rau, ce trebuie sa faca?

Oricine care a calatorit recent (in ultimele 7 zile) in zonele afectate si prezinta simptome de gripa trebuie sa se adreseze de urgenta serviciului medical cel mai apropiat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu